Web Analytics Made Easy - Statcounter

کتافروشان می‌گویند کتاب و کتابخوانی در حال احتضار است و کرونا مزیدی بر علت شده تا نفس‌ کتابفروشی‌ها به شماره بیافتد.

به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ به نقل از آناج، حاصل چند ساعت کتابفروشی گردی در تبریز یک جمله است” حال کتاب و کتابخوانی هیچوقت خوب نمی‌شود” ناامیدی ترسناک است و ناامیدی اهل فرهنگ دوصدچندان ترسناک! کتابفروشان؛ یعنی کسانیکه در خط مقدم کتاب هستند سنگرهایشان را بی دفاع می‌بینند و هیچ اسلحه‌ای را هم برای پیروزی در جنگ فرهنگی کارساز نمی‌دانند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

بیشتر کتابفروشی‌ها مناسبت زده شدند و حس و حالی برای حرف زدن ندارند، برخی مودبانه و به بهانه نداشتن وقت حرف زدن از کتاب و کتابخوانی را از سر باز می‌کنند و برخی وعده می‌دهند که بعدا شاید حرف بزنند.

در شهر بیش از دو میلیون نفری تبریز تعداد کتابفروشی‌‌ها به تعداد انگشتان دست هم نمی‌رسد و اگر از کتابفروشی‌های تجاری که صرفا ازطریق فروش لوازم التحریر کسب درآمد می‌کنند، چشم پوشی کنیم باقیمانده کتابفروشی‌ها تبریز حال چندان خوبی ندارند. خیابان‌ها و کوچه‌های اطراف مصلی تبریز را که می‌گردیم به تمام کتابفروشی‌ها سر می‌زنیم؛ از کتابفروشی‌ها ارگ، اختر و دهخدا گرفته تا کتابفروشی دریا و سلام که در میان کتابخوان‌ها معروف است؛ هیچکدامشان دل و دماغی برای حرف زدن ندارند و به قول خودشان اوضاع به گونه‌ای نیست که برای حرف زدن درباره کتاب بر سر ذوق بیایند. کرونا هم مزید بر علتی شده تا رکود کتابفروشی‌ها دیده نشود.

درآمد کتابفروشی‌ها از لوازم التحریر و دستبند

البته که در هرکدام از این کتابفروشی‌ها چندین مشتری به دنبال کتاب‌های دلخواهشان که عمدتا درسی است، می‌گردند اما با این وجود بازار کتاب‌خوانی در سایه افزایش سرسام آور قیمت کاغذ و کتاب و بی اهمیت شدن کتابخوانی در رکودی است که به قول کتابفروشی‌ها امیدی به بهبود اوضاعش نیست. صاحب کتابفروشی اختر ۲۷ سال است که مشغول به این کار است و بیشتر کتاب‌هایش مربوط به زبان و ادبیات ترکی است و به زبان ترکی آذربایجانی نوشته شده اما کتاب را دغدغه جامعه نمی‌داند و به خاطر سابقه کاری این حرفه را ادامه می‌دهد.

این کتابفروش تبریزی صاحبان کتابفروشی‌ها را مجبور به ادامه حیات با فروش لوازم التحریر می‌داند و می‌گوید:” شما به کتابفروشی‌های بزرگ و در مرکزشهر بروید، همه آنها درآمدشان را با فروش لوازم التحریر و دستبند و … کسب می‌کنند. تنها چند کتابفروشی در همین مسیر هستیم که به جز کتاب چیز دیگری نمی‌فروشیم که وضعیت ما هم چندان خوب نیست.”

صاحب این کتابفروشی کتاب را دغدغه جامعه نمی‌داند و عنوان می‌کند:” در وضعیت اقتصادی فعلی کتاب نه تنها دغدغه جامعه نیست بلکه کسانیکه دغدغه کتاب دارند هم نمی‌توانند آن را تهیه کنند. درآمد کتابخوانها در مقابل هزینه‌های سرسام آور کتاب بسیار کم است و اگر دولت بخواهد که به این حوزه کمک کند قبل از فرهنگ‌سازی باید هزینه کتاب را کم کند تا همان نسل کتابخوان از کتاب دست نکشند. البته چنین دغدغه‌ای در دولت هم وجود ندارد و کتاب و کتابخوانی مرده است و دیگر زنده نمی‌شود!”

وقتی مردم قهرمانانشان را نمی شناسند

حسین ساعی، نویسنده چندین کتاب در خصوص اشعار آذربایجان و نغمه‌های عاشقی است. او اخیرا هم کتاب را به چاپ رسانده که به گفته خودش بیش از ۵۰ جلدش هم به فروش نمی‌رود. این نویسنده درباره فرهنگ کتاب و کتابخوانی به آناج می‌گوید:” ملتی که قهرمانانش را نشنود محکوم به شکست است. مردم ما برای شناختن فرهنگ و قهرمانانشان زمان ندارند و همین می‌شود که کتاب به گوشه کتابفروشی‌ها می رود و قهرمانان دروغین به جای آنها می آیند.”

وی با بیان اینکه روی فرهنگ نمی‌شود قیمت گذاشت، عنوان می‌کند:” چندین سال از عمرمان را صرف کتاب می‌کنیم اما شاید حتی پنجاه جلدش هم به فروش نرود و همین مساله ما را ناامید می‌کند. فرهنگ و ارشاد حداقل باید از هر کتاب ۲۰۰ جلد خریداری کند تا نوسندگان و اهل کتاب سرخورده و ناامید نشوند.”

دنیای مجازی یا ریشه‌های سست کار فرهنگی؟!

اگرچه بسیاری فضای مجازی را عامل کاهش کتابخوانی می‌دانند اما نگاهی به فرهنگ مطالعه در سالهای قبل از همه‌گیری اینترنت و فضای مجازی نشان می‌دهد که حال کتابخوانی در کشورمان در دهه‌های گذشته هم خوب نبوده و ضعف در کار فرهنگی به جایی رسیده که شاید بسیاری از نوجوانان و جوانان به جز کتب درسی تا بحال کتاب دیگری نخوانده باشند!

اولویت‌های فرهنگی در سالهای اخیر هم به قهقرا رفته است و با بروز و ظهور الگوهایی مانند سلبریتی‌ها، ابتذال جایگزین فرهنگ غنی ایرانی شده و همین مساله هم کتاب و کتابخوانی را به مساله دسته چندم تبدیل کرده است.

سرانه مطالعه برای هر ۱۰۰ نفر ۲ و نیم متر!

شهرام خدایی‌، مدیرکل کتابخانه‌های آذربایجان‌شرقی در گفت‌وگو با آناج در خصوص هفته کتاب و کتابخوانی توضیح داد: ۱۵ کتابخانه نهادی و ۳۳ کتابخانه مشارکتی در سطح استان وجود دارد که بیش از سه میلیون جلد کتاب در این کتابخانه‌ها موجود است.

وی با اشاره به اینکه به خاطر کرونا عضویت و تمدید عضویت رایگان است، گفت: ۱۲۰ هزار نفر در استان عضو کتابخانه‌ها هستند. در سال ۸۸ چشم انداز ۲۰ ساله بنا بر آن بود که به ازای هر صد نفر ۸ متر مربع فضای کتابخانه باشد اما با وجود گذشت ده سال از این چشم انداز مساحت برای ۱۰۰ نفر حدود ۲/۶ متر مربع است.

وی با بیان اینکه امروز بالای ۶۰ کتابخانه استاندارد در استان مورد نیاز است، یادآور شد: در شرایط کرونایی نیاز به کتابخانه دیجیتال وجود دارد اما به دلیل نقض قانون کپی رایت امکان راه اندازیکتابخانه دیجیتال وجود ندارد.

انتهای پیام/

منبع: دانا

کلیدواژه: کتاب و کتابخوانی لوازم التحریر کتابفروشی ها حرف زدن

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.dana.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «دانا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۹۹۸۳۰۴۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

کتابخانه‌ای به گستره صدا

«کتاب» به مثابه رسانه این روز‌ها با گسترش رسانه‌های متنوع هنوز در قید حیاتی مبارک است و گرچه در قالب دیجیتال هم به بازار عرضه می‌شود یا با رسانه‌های دیگر همچون رادیو و تلویزیون بده‌بستان دارد، اما برای بسیاری همچنان نخستین انتخاب در رفاقت است. در ایام برگزاری نمایشگاه کتاب، شبکه‌های رادیویی با برپایی غرفه‌های رادیویی در مصلای امام خمینی (ره) سی و پنجمین نمایشگاه بین المللی کتاب را به صورت زنده پوشش می‌دهند. علاوه بر این شبکه‌ها با طراحی برنامه‌های جدید و در قالب برنامه‌های روتین به معرفی کتاب، گفتگو با ناشران، نخبگان و نویسندگان و... می‌پردازند.

رادیو ایران؛ گفتگو با ناشران برتر

 برنامه «باغ هنر» شبکه رادیویی ایران از ابتدا تا پایان سی و پنجمین نمایشگاه بین المللی کتاب ساعت ۱۶ از مصلای بزرگ تهران، محل برگزاری نمایشگاه کتاب، ضمن انعکاس رویداد‌های مهم نمایشگاه با ناشران برتر و نویسندگان شاخص گفتگو و از آنتن رادیو ایران تقدیم مخاطبان می‌شود. «ایران امروز»، «ایرانشهر» و «تالار آیینه» نیز به نمایشگاه کتاب می‌پردازند.

رادیو جوان؛ چه خبر از کافه رادیو

برنامه "کافه رادیو" رادیو جوان از محل نمایشگاه کتاب پخش می‌شود. این برنامه رادیویی، ناشران و نویسندگان جوان را معرفی کرده و در بخش‌های دیگر، اخبار جدید نمایشگاه را پوشش می‌دهد. همچنین، برنامه "کافه رادیو"، با صدای هنرمندان، مردم را به خرید و مطالعه کتاب دعوت می‌کند تا سرانه مطالعه کشور را افزایش دهد و در بخش دیگر، کتاب‌های مطرح را معرفی خواهد کرد. 

رادیو فرهنگ؛ میزبان نویسندگان برجسته

شبکه رادیویی فرهنگ برنامه "کتاب فرهنگ" را با حضور نویسندگان و ناشران برجسته ساعت ۱۷ تا ۱۸ از گروه تاریخ و اندیشه تقدیم مخاطبان می‌کند. گفتگوی گزارشگران با غرفه داران، شرکت‌کنندگان و بازدیدکنندگان از نمایشگاه و شنیدن دغدغه‌های آنها بخشی از این برنامه است.

برنامه "سرزمین من" به طور زنده با بخش‌های گزارش، گفتگو و اطلاع رسانی رویداد‌های مربوط به نمایشگاه کتاب، ساعت ۱۳ تا ۱۴ از محل برگزاری نمایشگاه کتاب روی آنتن می‌رود. برنامه "ققنوس" با معرفی کتاب در گفتگو با ناشران و نویسندگان حوزه ادب و هنر ساعت ۱۵ روی آنتن رادیو فرهنگ می‌رود و برنامه "صبح به وقت فرهنگ" در قالب گزارش اطلاع رسانی ساعت۶ و ۳۰ دقیقه پخش می‌شود.

رادیو تهران؛ اجرای نمایش عروسکی

برنامه «کتاب خوار» کاری از گروه فرهنگ و جامعه شبکه رادیویی تهران است که از نمایشگاه کتاب از ساعت ۱۶ تا ۱۷ به صورت زنده تقدیم مخاطبان می‌شود. هدف از برنامه کتاب خوار ترویج کتاب و کتابخوانی و کمک به مخاطبان برای انتخاب بهترین کتاب هاست. با توجه به محیطی بودن برنامه سعی شده از المان‌هایی استفاده شود که مخاطب یک نمایش عروسکی را هم در نمایشگاه ببیند. رضا صفری عروسک گردانی و صداپیشگی را به عهده دارد. 

رادیو اقتصاد؛ گذر بازار

رادیو اقتصاد در مجله رادیویی «گذر بازار» به برگزاری نمایشگاه کتاب می‌پردازد. بازار کتاب بخش ۳۰ دقیقه‌ای از برنامه «گذر بازار» است که در قالب گزارش از نمایشگاه کتاب تهیه می‌شود. این برنامه صنعت نشر را از دیدگاه اقتصادی بررسی می‌کند. جایگاه نشر در صنعت رسانه، تهدید‌ها و فرصت‌های نشر در عصر همگرایی رسانه ها، چالش‌های تامین مواد اولیه، حقوق مالکیت فکری و کانال‌های توزیع از جمله مباحثی است که در گفتگو با ناشران، فعالان فرهنگی و اقتصادی در این حوزه مطرح می‌شود. فناوری‌های جدید بکار گرفته شده در زنجیره ارزش کتاب، توجه ناشران و خریداران کتاب به مباحث پایداری به خصوص محیط زیستی و معرفی کتاب در حوزه اقتصاد، تجارت و مدیریت از دیگر بخش‌های این گزارش خواهد بود.

رادیو معارف؛ همراه با عصر جوانی

عصر جوانی نام برنامه رادیو معارف است که از نمایشگاه کتاب به صورت زنده به روی آنتن رادیو معارف می‌رود. این برنامه با موضوع اهمیت مطالعه و کتابخوانی از ساعت ۱۷ تا ۱۸ از استودیوی ویژه معاونت صدا به سمع شنوندگان می‌رسد. از مهم‌ترین بخش‌های «عصر جوانی» می‌توان به معرفی و گپ و گفتی دوستانه با ناشران و نویسندگان جوان کشور نام برد.

رادیو سلامت؛ عشق کتاب

شبکه رادیویی سلامت با ویژه برنامه «عشق کتاب» از نمایشگاه با مخاطبان همراه خواهد بود. این برنامه با هدف معرفی کتاب‌های حوزه‌های مختلف به ویژه سلامت، گفتگو با نویسندگان، مترجمان، ناشران و اهل قلم پخش می‌شود. آیتم "پی رنگ" با بیان طرح و موضوع روز برنامه با توجه به نامگذاری روز روی آنتن می‌رود و آیتم "پندار" گفتگو‌های کارشناسان درباره تاثیر و بررسی مطالعه از ابعاد گوناگون است. از دیگر آیتم‌های این برنامه می‌توان به "شیرازه" اشاره کرد که در گفتگو با نویسنده‌ها و مولفان حوزه سلامت تهیه می‌شود. آیتم "قصه گوهر"در حوزه واژه شناسی و تبارشناسی است. این برنامه شامل بخش‌های متنوع دیگری است.

رادیو ورزش؛ سکوی دانش

ویژه برنامه «سکوی دانش» رادیو ورزش ضمن خوانش عناوین مطبوعات ورزشی به صورت روزانه به معرفی کتاب‌های جدید در حوزه ورزش می‌پردازد. گفتگو با ناشران و نویسنده‌های کتاب‌های ورزشی از دیگر بخش‌های این برنامه است.

آیتم ویژه برنامه سکوی دانش درباره سرانه مطالعه و کتابخوانی در کشور است که به صورت طنز به این موضوع پرداخته خواهد شد. رادیو ورزش برنامه سکوی دانش را از از ساعت ۱۴ تا ۱۵ تقدیم مخاطبان می‌کند.

رادیو نمایش؛ استودیو هشت یار مهربان

رادیو نمایش در ایام نمایشگاه کتاب ویژه برنامه «استودیو هشت یار مهربان» را به روی آنتن می‌برد. این برنامه ساعت ۱۸ و ۱۵ دقیقه به صورت زنده در رادیو نمایش از محوطه نمایشگاه کتاب پخش می‌شود که در آن با نویسندگان و ناشران ارتباط حضوری و مستقیم برقرار شده و به اطلاع رسانی درباره نمایشگاه کتاب می‌پردازد.

رادیو پیام؛ آگاهی از آخرین رویداد‌ها

ویژه برنامه نمایشگاه کتاب از رادیو پیام با آگاهی از آخرین رویداد‌های نمایشگاه بین المللی کتاب، روزی یکبار به صورت شناور پخش می‌شود.

باشگاه خبرنگاران جوان فرهنگی هنری رادیو تلویزیون

دیگر خبرها

  • شست‌وشوی عقل به واسطه کتاب انجام می‌شود
  • حمامی که کافه کتاب شد
  • ۶۶۱ نفر در جشنواره کتابخوانی عشایر اردبیل نام‌نویسی کردند
  • رقابت شهرهای استان کرمان برای عنوان پایتخت کتاب ایران
  • ۵۰۰ جلد کتاب به کتابخانه سیار بهاباد اهدا شد
  • جشن امضای «احتضار» برگزار می‌شود
  • رونمایی و جشن امضای کتاب عکس «احتضار»
  • حضور کتاب‌فروشی‌ها در نمایشگاه کتاب، آری یا خیر؟
  • کتابخانه‌ای به گستره صدا
  • فرهنگ صلح و سازش مردم یزد باید مستند شود